УСПЕШЕН УЕБИНАР – МИСИЯ ВЪЗМОЖНА ЧАСТ 2: ИЗГРАЖДАНЕ НА СТРАТЕГИЯ

1. Опознайте участницийе си
Ето три въпроса, на които трябва да отговорите:
  • Кой ще присъства?
  • Какви предизвикателства / проблеми срещат те?
  • Какви са техните цели?
Знаейки кои са вашите участници, ще бъдете сигурни, че планирате уебинар с висока стойност и успех.
 
2. Помислете за визуалното брандиране
Когато става въпрос за уебинари, трябва да сте последователни и да се опитате да приведете всичко в съответствие с визуалния тон на вашата марка/организация.
Например, не забравяйте да поставите логото си там, където има смисъл, като например на началната анимация или основните слайдове. Също така, трябва да използвате шрифтове, цветове и други визуални елементи, които съответстват на цялостния стил на вашата марка/организация.
Тези подробности може да изглеждат малки и незначителни, но не забравяйте, че те са от съществено значение за създаването на сплотено преживяване за вашите участници в уебинарите.
Те, също така, правят вашата марка/организация по-разпознаваема, особено ако използвате същия визуален стил в останалото си съдържание.
 
3. Не забравяйте за мобилните устройства
Не всеки, който ще гледа вашия уебинар, ще го направи от настолен компютър.
Знаете ли, че приблизително 25% от присъстващите се включват в уебинари чрез своите мобилни устройства?
Това е значителен брой участници, които може да загубите, ако не оптимизирате уебинара си за мобилни устройства.
Когато става въпрос за самото видео на уебинара, уверете се, че сте увеличили размера на текста и визуализациите в слайдовете и поясненията. Това ще гарантира комфортна видимост и четимост, въпреки по-малките дисплеи на мобилните устройства.
Трябва също така да изберете платформа за уебинарите си, която поддържа мобилни устройства за техните интерактивни функции.
Например, ClickMeeting има мобилно приложение, което носи функции като групов чат, споделяне на документи и обсъждане от версията за настолни компютри. Можете да видите повече за избора на платформи в посветената на това статия в сайта ни www.prowebsee.org.
 
4. Предложете вашите услуги или продукти като добавка
Предлагането на услугите или продукта ви в рамките на уебинара няма да превърне цялото нещо в реклама.
Когато уебинарът ви предоставя всичко, което сте обещали, аудитория ви е бъде по-отворена към нещата, които им предлагате в допълнение.
 Има само две неща, които трябва да запомните:
  • Останалата част от съветите, представени в уебинара, трябва да бъде полезна с или без вашия продукт или услуга.
  • Уверете се, че сте представили услугата/продукта в подходящ момент.
 
5. Помислете за платена серия уебинари
Рекламата на уебинарите може да бъде доста скъпа. Платените уебинари, обаче, биха могли да покрият тези разходите.
Искането аудиторията да заплати участието си в уебинарите вдига летвата на очакванията им по отношение на качеството, което ще получат, затова се уверете се, че ще посрещнете тези очаквания.
След като сте уверени в стойността и качеството, които можете да осигурите, помислете за изготвянето на платена серия от уебинари за допълнителни доходи.
Не забравяйте да изчакате, докато не сте абсолютно сигурни, че целевата ви аудитория е склонна да плати за съдържанието ви.
Изпробвайте различните ценови диапазони, докато не откриете подходящ за вашата аудитория. Въпреки че платеният модел може да намали броя на участниците в уебинарите ви, вероятно ще разполагате с по-ангажирана аудитория.