УСПЕШЕН УЕБИНАР – МИСИЯ ВЪЗМОЖНА: ЧАСТ 1 - ВЪВЕДЕНИЕ

Уебинарите са ефективна алтернатива на събитията лице-в-лице от гледна точка на разходите. Но, също така, те могат да:
Помогнат в изграждането на марката ви;
  • Помогнат да установите себе си и компанията/организацията си като лидер в даден бранш/сектор;
  • Генерират потенциални клиенти.
  • Бъдат модифицирани, за да се ползват като други типове съдържание, включително публикации в блогове и видеоклипове.
 
Ако все още не сте се възползвали от силата на уебинарите и искате да спечелите конкурентно предимство, в следващите няколко кратки статии можете да прочетете за най-добрите практики, с които е добре да се запознаете.
 
Какво е уебинар?
Уебинарът е интерактивен онлайн семинар, който всеки, който има връзка с интернет и необходимия софтуер, може да гледа в мрежата.
Обикновено домакин (или модератор) е придружен от поне един презентатор, който говори по дадена тема за определен период от време, обикновено не повече от час. (Adobe са открили, че средната продължителност на присъстващите е 54 минути).
Уебинарът може да включва видео на презентатора, слайдшоута или други визуални елементи.
Презентацията обикновено е последвана от Q&A (въпроси и отговори) сесия, в рамките на която аудиторията може да задава въпроси.
 
Защо да правите уебинари?
Едно от основните предимства на уебинарите е, че те са гъвкави. Домакинът може да живее в една част на света, докато гост-презентаторите и членовете на аудиторията участват в уебинара от която и да е друга точка на света.
Това дава на аудиторията много по-голяма възможност за вклюване, за разлика от физическото посещение на семинар (или конференция), за които трябва да се отделят много време и средства за път и настаняване.
Уебинарите са гъвкави и по отношение на формата. Съдържанието им може да бъде записано и споделено впоследствие през уебсайт, Youtube, социални мрежи или други канали, или да бъде модифицирано в различни формати за по-ефикасна употреба.
Освен гъвкавостта си, уебинарите имат силата да привличат вниманието на аудиторията. Те са идеални и за двупосочна комуникация между вас и участниците. Ако имат въпрос относно презентацията ви, те могат да ви попитат в реално време.
Уебинарите също така дават на участниците директен достъп до презентатора. Тъй като той обикновено е авторитет или лидер в своята област, това дава на участниците безпрецедентен достъп до него, което е едновременно привлекателна причина да присъства и начин да се изгради доверие.
Докато някои специалисти по маркетинг използват видеоклипове, за да са атрактивни на своята аудитория и последователи, по-разумните експерти правят уебинари пред заинтересована и ангажирана аудитория.
Поради тяхното въздействие, до 40% от участниците в уебинарите стават последователи на работата ни. И още, уебинарите могат да ви помогнат да се установите като уважаван експерт в съответната област.
Въпреки уникалността и удивителните си възможности, уебинарите не са общовалидно решение, което може просто да се включи във вашия маркетингов микс без стратегия.
 
В следващите няколко статии ще ви представим общо 37 съвета за изграждане на стратегия, планиране, маркетинг, хостинг и презентиране на уебинари, които могат да ви помогнат да успеете.